مباحثی داغ با حضور ۶۲۰ نفر در دانشگاه بزرگ بایروت- آلمان
دانشگاه بایروت در آلمان، روز چهارشنبه 27 ژانویه شاهد یک جدل بسیار مهم بین مدافعین مذهب اسلام و مسیحیت از یک طرف و آتیست ها و اومانیست ها و طرفداران مذهب زدایی از جامعه از طرف دیگربود.
در یکطرف میکاییل اشمیت سالمون بقول نشریه اشپیگل رییس آتیست های آلمان، مینا احدی چهره جنجالی ضد مذهب و ضد سازمانهای اسلامی و پیتر شولتز کشیشی که لباس کشیشی را دو انداخته و منتقد مذهب شده است، ایستاده بودند. در طرف مقابل مدافعین مذهب شامل لودویک شیک، نماینده پاپ و خانم ربیعه مولر زن آلمانی مسلمان شده و آندریا فیشر از حزب سبز آلمان و طرفدار تدریس مذهب در مدارس، ایستاده بودند.
این مناظره یک دوئل مهم بین دو تیم منتقد همدیگر در آلمان بود. آنها دو جهت متفاوت را جلو روی جامعه قرار میدادند. بیش از ششصد نفری که در سالن ناظر این دوئل بودند طرفین را قضاوت میکردند و با دخالت خود در مباحث سمپاتی خود را به یکی از این جهتگیریها نشان میدادند.
اولین سخنران از سوی منتقدین مذهب میکاییل اشمیت سالمون بود. او سخنرانیش را چنین آغاز کرد: علت همه مصائب دنیا طبعا فقط مذهب نیست، اما مذاهب کمک کرده اند که تاریخ انسانها به تاریخ ضد انسانیت تبدیل شود. اینکه یک نماینده پاپ در یک جمع منتقدین مذهب حاضر میشود و وارد پلمیک میشود، تغییر اوضاع را نشان میدهد. قبلا کلیسا و پاپ، حاضر به هیچ جدلی با منتقدین مذهب نبودند. او همچنین علیه جنایات کلیسا و نقش مخرب مذهب در جهان امروز سخنرانی پر شوری را ارائه داد. در مجموع پیام میکاییل فراخوانی به مذهب زدایی از جامعه بود. از آنسو کشیش نماینده پاپ، لودویک شیک اولین سخنران بود. او گفت: نمیخواهد در مورد همه مذاهب حرف بزند. او تاکید کرد که نماینده مسیحیت است و از این مذهب دفاع میکند. وی تاکید داشت که با مسیح یک خدای طرفدار انسان متولد شده که از حقوق بشر دفاع میکند!. او فقط چهار دقیقه حرف زد و گفت، عیسی مسیح مهربان بود، ما هم مهربان هستیم و از شما هم میخواهیم مهربان باشید و به دیگران کمک کنید و نمونه کمک کردن را ، کمک مسیحیان به زلزله زدگان هائیتی اعلام کرد و رفت و نشست.
در حضور بیش از ۶۰۰ نفر در سالن بزرگ دانشگاه بایروت، اولین دور جدل با اعلام شکست کامل تیم مدافعین مذهب سپری شد.
سخنران دوم از جمع مخالفین مذهب مینا احدی بود. او که روز قبل در یک جدل با نماینده پاپ در روزنامه اصلی شهرحرف زده بود و مصاحبه و جدل آنها نیز توجه زیادی را بخود جلب کرده بود، سخنرانی خودش را چنین آغاز کرد:
"برای من این موضوع جدی و در عین حال بسیار عاطفی و احساسی است. بدون مذهب زندگی خود من چه گونه پیش میرفت این سوالی است که از خودم میکنم و پاسح من اینهاست":
بدون مذهب، تعرض به روان من در سنین کودکی، شاید انجام نمیگرفت. تعرض به عواطف و احساساتم همچون یک دختر بچه شاید اتفاق نمی افتاد. بدون مذهب مادر من شاید کمتر رنج میدید و کمتر تنهایی را با خود یدک میکشید. چرا که او ۲۵ ساله بود که پدرم فوت کرد و چون یک " زن مسلمان خوب" فقط یکبار ازدواج میکند، پنجاه سال است که او تنها است. بدون مذهب دخترعموی من ناهید را بدلیل اینکه با یک پسر حرف زده بود به درخت نمی بستند و سه مرد ریشو با شلاق او را زیر تازیانه نمیگرفتند. بدون مذهب مهری آن دختر بخت برگشته مجبور به ازدواج با مردی پنجاه سال بزرگتر از خودش نمیشد و بدون مذهب مریم ایوبی سنگسار نمیشد و... لیست این مصائب بسیار طولانی است و من نمیتوانم همه اینها را ردیف کنم.
من ابتدا مذهب را بعنوان امری "شخصی" شناختم، سپس به عنوان مذهبی که در خانه و خیابان مقرراتی داشت باید رعایت میکردم و بالاخره حکومت مذهبی را تجربه کردم. من به عنوان یک شهروند در ایران دستگاه جنایت و سرکوبگری مذهب در حکومت و همچنین مذهب را بعنوان یک دستگاه چپاول و غارت و یک صنعت پول سازدیده ام. همه این ابعاد را در زندگی خودم دیدم وآنقدر جنایت و سبعیت تجربه کردم که امروز با صدای بلند میگویم . من از مذهب متنفرم!
مذهب باید از دولت و از آموزش و پروش جدا شود. مذهب نباید ارثی باشد. کودک مذهب ندارد.
... در مورد مذهب حتی بعنوان امر خصوصی باید امکان نقد و آگاهگری باشد.
چندین بار سخنرانی مینا احدی با کف زدن و تشویق حاضرین همراه شد و بعد از سخنرانی او سکوت عمیقی در سالن حکمفرما شد. سخنران بعدی یک زن مسلمان شده آلمانی با رعایت حجاب است. لازم به توضیح است که قرار بود در این بخش رهبر سازمانهای اسلامی در آلمان سخنرانی کند، که چند روز قبل از جلسه با ارسال پیامی اعلام کرده بود، بدلیل حضور مینا احدی، ایشان حاضر نیست بیاید و بجای او ربیعه مولر آمده است.
مولر میگوید این همه بحث در مورد حجاب درست نیست. حجاب یک امر ظاهری است و نباید به ظواهر افراد توجه کرد. باید به درون افراد دقت کرد. او میگوید اشمیت سالمون مذاهب را برای جنایات مسئول دانست ولی آئیست ها هم جنایت کرده اند و از جنایات استالین و هیتلر یاد کرد...
سخنران سوم از صف مخالفین مذهب پائول شولتز است. یک " چریک از کلیسای هامبورگ" او میگوید: در ادامه سخنان اشمیت سالمون و مینا احدی، من یک مانیفست به این جمع ارائه میکنم به عنوان مانیفست بایروت، مانیفستی با هفت بند:
۱- مذهب همیشه به معنای اینست که یک فرد بیگانه و یک نیروی بیگانه به اسم خدا روی انسان حاکمیت میکند. انسان همیشه باید زیر نظر باید و نباید های یک خدا و همچنین مجازاتهای این خدا زندگی کند. این قانون همه مذاهب است که انسان را گناهانش تا لحظه مرگ تعقیب میکنند و حتی پس از مرگ نیز با آتش جهنم عذابش خواهند داد. حتی در آسمانها نیز خدا یک دیکتاتور مطلق است. زندگی جاودان بعد از مرگ نیز، تحت نظر یک دیکتاتور و حکومت از بالا اداره میشود. مذاهب در دنیای امروز نمایندگی ستم و ظلم، نمایندگی گروگان گرفته شدن بشر و نمایندگی ترور را میکنند.
۲- تنها پس ازآزادی از دست خدا بعنوان بزرگترین اتوریته جبار، انسان آزاد میشود. با آزاد شدن از قید و بند خدا انسان آزاد میشود و در مورد خودش تصمیم میگیرد. در چنین حالتی انسان یک فرد خودمختار است. چنین افرادی امروز در جوامع مدرن خود را آتئیست می نامند.
۳- انسان آزاد متولد میشود این عطش به آزادی و رهایی در سال ۱۵۷۱ در آگاهگری و در مبارزه علیه تسلط کلیسا، در مبارزه علیه همه اشکال خشونت دولتهایی که به قدرت خدا تکیه میکردند و علیه دولتهای مذهبی خود را نشان میدهد. همین امروز نیز رهایی بشر از قید و بند تسلط مذاهب یک موضوع بسیار مهم و حیاتی است. در جوامع سکولار امروز نیز مبارزه برای رهایی از تسلط کلیسا و خدا یک موضوع مهم است جوامع ما امروز بسیار دور هستند از جدایی کامل از کلیسا و جدایی مذهب از دولت.
۴- هر انسانی حق دارد مذهب داشته باشد مذهب باید یک امر خصوصی باشد این در قانون اساسی فرانسه نوشته شده است در توضیح حقوق انسان در سطح جامعه بین الملل در ۱۹۴۸ و درقرارداد لیزابون اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۹ نوشته شده است. همه این ها نه از طریق کلیسا و مذاهب بلکه در اثر فعالیت سکولارها و مدافعین حقوق انسان به جوامع بشری تقدیم و به کلیسا تحمیل شده است.
امروز باید همه موسسات دولتی از دخالت کلیسا و مذهب آزاد شوند. همچنین و بویژه آموزش و پرورش و موسسات آموزشی باید از قید و بند مذاهب خلاص شوند. اینها قدمی است در سکولار شدن واقعی جوامع و کمک به جوانان.
۵- انسان میتواند با مسئولیت فردی خود زندگی کند بدون کلیسا، بدون مذهب و بدون خدا
خیلی از انسانها همین کار را میکنند آنها زندگی دراین دنیا را بعنوان تنها زندگی به رسمیت می شناسند و سعی میکنند از این زندگی بیشترین لذت را ببرند. آنها هدف دارند، تصمیمات مهم میگیرند و وظایف مهم به عهده میگیرند و آنرا اجرا میکنند. اینها خانواده دارند، فرزندان و دوستانی دارند و از مواهب زندگی لذت میبرند. در حالتی بسیار متفاوت از آدمهای مذهبی میدانند که با مرگ بعنوان طبیعی ترین حالت اتمام زندگی برخورد کنند و نه شروع یک پروسه همیشگی شکنجه و وحشت.
۶- انسان میتواند در قبال دیگر انسانها و جامعه مسئولیت پذیر باشد. بدون دخالت مذهب و خدا و کلیسا این مسئولیت پذیری بیشتر و همه جانبه تر است.
انسان میتواند خود را از مذهب آزاد کند و انسانگرایی را در یک دنیای سکولار گسترش دهد. برای انسانیت ما هیچ احتیاجی به پاپ، به کلیسا و مذهب نداریم، برای دفاع از انسانیت هیچ مذهبی و کلیسایی و هیچ خدایی کمک نمیکند. انسان احتیاج دارد که در زندگی و مرگ با او، همنوعانش همبستگی ابراز کنند. بزرگترین مسئولیت پذیران امروز آتئیست ها و لامذهبان هستند. همان کسانی که انسانیت را نمایندگی میکنند. پس از سخنرانی پائول شولتز آندریا فیشر نماینده پارلمان و از احزب سبز آلمان پشت میکروفون قرار گرفت و در دفاع از مذهب گفت، من تا چهل سالگی چندان مذهبی نبودم ، بعد از آن به اختیار خودم مذهبی تر شدم و فکر میکنم با مذهب بهتر میتوانم زندگی کنم. او در دفاع از دخالت ذهب در آموزش و پرورش حرف زد و گفت طبعا مخالف نقض حقوق بشر توسط مذاهب است.
در پایان این مناظره حاضرین با سوالات و اظهار نظرات خود، در بحثها شرکت کردند.
اطلاعیه مطبوعاتی برگزار کنندگان امروز منتشر شد و در آن نوشته شده است. در سالنی که بیش از ۶۰۰ نفر حضور داشتند، چنان مباحثات جذاب بود که سکوت کامل بر کل جلسه مستولی بود و جدل بین مدافعین و مخالفین مذهب برای جوانان حاضر در این جلسه بسیار آموزنده بود.
سازمان اکس مسلم- آلمان
29 ژانویه 2010
| < قبلی | بعدی > |
|---|